KABK, Kon. Academie Beeldende Kunsten

image_mini.jpegEind jaren 90 maakte architecten van Mourik het ontwerp voor de nieuwe huisvesting van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in het centrum van Den Haag. Twee rijksmonumenten (1885, 1936) werden gerenoveerd, uitgebreid en samengevoegd tot één unilocatie. In 2010 kreeg architecten van Mourik de opdracht om opnieuw een plan te maken voor een uitbreiding. Het ontwerp voor de dakopbouw op het jonge rijksmonument (Buys en Lurssen, 1936) is daarbij een eerste stap. De dakopbouw is een volledig transparant volume opgebouwd uit staal en glas. Door de verdiepinghoge ramen is zicht op de ministeries, het historische centrum van Den Haag en de binnenplaats van de kunstacademie. Door toepassing van een slimme installatietechniek en verplaatsbare wanden is het interieur flexibel te gebruiken en voor diverse functies (onderwijs, exposities van studentenwerk, kantoorruimten). En omdat het is ontworpen als een licht en reversibel bouwdeel kan de dakopbouw in de toekomst weer ontmanteld worden, zonder dat het rijksmonument aangetast wordt.