Schaaf Leeuwarden

bureau_ritsema.pngOntwerp Bureau Ritsema ism JKA

 

Tekst Bureau Ritsema

 

De contouren van het bouwblok zijn al zichtbaar op de eerste stadskaarten uit de 16e eeuw. Het bouwblok heeft een rijke en roerige geschiedenis. Binnen het bouwblok en in het complex van Zalen Schaaf zijn historische stukjes stad (oude pakhuisjes, stegen, monumentale gevels) terug te vinden die nu aan het oog worden onttrokken. Er is een verwaarloosde binnentuin met eeuwenoude bomen.

Muziekcentrum Schaaf zelf zit stevig verankerd in het collectief geheugen van de Leeuwarders. Op de schatkaart zijn deze kwaliteiten op microniveau te zien.

In het nieuwe plan worden deze artefacten zichtbaar en voelbaar gemaakt. Er wordt een organische ontwikkeling geschetst die voortborduurt op de historie van het blok. De eerstvolgende stap in de reeks is de transformatie van Zalen Schaaf. Daaropvolgend vinden nieuwe ontwikkelingen plaats die profiteren van deze nieuwe binnenwereld.